Истекоа роковите за поднесување приговори до ДИК за локалните избори

18 October, 2017 - 10:16

Ноќеска во 2 часот истече рокот за поднесување приговори до Државната изборна комисија за постапката на гласање, сумирање и утврдување на резултати од првиот круг од локалните избори што се одржаа на 15 октомври.

До синоќа во 19 часот беа поднесени 24 приговори, две од ТМРО, една Алијансата на Албанците и 22 ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата За подобра Македонија.

До ДИК се поднесени и 59 приговори од граѓани за заштита на избирачкото право. Приговорите за постапката за гласање можеа да се поднесуваат најдоцна до синоќа во 19 часот.  

ДИК е должна да реши по приговорите на кандидатите во постапката за гласање, сумирање и утврдување на резултати од гласањето, во рок од 48 часа по приемот.

Против одлуката на ДИК, може да се поднесе тужба до Управниот суд, во рок од 24 часа од приемот на решението. Управиот суд на Република Македонија, пак, по жалбата е должен да донесе одлука во рок од 48 часа по нејзиниот прием.

Вториот круг на локалните избори ќе биде одржан на 29 октомври.

Веста е прочитана 423 пати

Copyright 2015 Телевизија Телма. Сите права се задржани. Текстов не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со Телевизија Телма.